Behandlinger
Tandrensning

Tandrensning

Med regelmæssig tandrensning kan du forebygge sygdomme i munden i at opstå.

Tandsten og belægninger kan give caries (huller i tænderne), tandkødsbetændelse og parodontose. Derfor kan det både økonomisk og sundhedsmæssigt betale sig for dig at gå til regelmæssig kontrol og undersøgelse.

Book din tid til eftersyn online

Tandsten betyder tandrensning

Når der er dannet belægninger, kaldet tandsten, på dine tænder, er det tid til at få foretaget en tandrensning. Der er ikke bakterier i selve belægningerne, men tandstenes overflader er ru og bakterier har lettere ved at sætte sig fast, end når tænderne er rene og glatte.

Hvor tit skal du tjekkes hos tandlægen?

Hvis din mund er helt sund, og du er god til at børste tænder og rense i mellem tænderne med tandtråd eller mellemrumsbørster er det oftest kun nødvendigt, at du går til kontrol og får renset tænder en gang om året. Hvis du har aktiv sygdom i munden som caries eller tandkødsbetændelse, anbefaler vi, at du kommer oftere til kontrol. Et besøg hos os kan forebygge, at situationen udvikler sig fra slem til værre.

Tandplejeren er ekspert i tandrensning

At bliver tandplejer kræver en 3-årig professionsbachelor, og tandplejere er eksperter i tandrensning, for det er deres primære arbejdsopgave. Hos os er det derfor oftest en tandplejer, der udfører eftersyn, renser tænder eller udfører parodontosebehandling.

Sådan foregår det

Der er tre trin i en tandrensning.

  • Først bruger tandplejeren ultralyd, der vibrerer med 25.000 svingninger i sekundet og er tilsat vand, til forsigtigt at fjerne belægningerne på dine tænder. Ultralyden slår tandstenene til små partikler uden at beskadige tænder og tandkød.
  • Bagefter bruger tandplejeren forskellige håndinstrumenter til de sidste rester af tandstenene.
  • Til sidst polerer tandplejeren dine tænder med en gummikop med pudsepasta.

Sådan – på under en halv time er dine tænder glatte og blanke.

  • Tandplejeren lærer dig at holde dine tænder rene med tandbørstning og måske tandstikkere, tandtråd og mellemrumsbørster.

Grøn, gul eller rød

Vi vurderer fra gang til gang, hvor ofte det er nødvendigt for dig at komme. Tidligere har mange gået til kontrol cirka hvert halve år, men efter sygesikringens nyeste regler skal tandlæger vurdere alle patienter individuelt fra gang til gang og kategorisere dem ud fra om munden er sund, om noget bør forebygges og kræver ekstra opmærksomhed, eller om der er direkte aktiv sygdom i munden, der skal behandles. Derfor går nogle nu sjældnere til tandlæge, mens andre anbefales at komme oftere end før.

Ingen bivirkninger

Den eneste bivirkning, du kan opleve efter en tandrensning er et smukkere smil.

Her hedder din ekspert Anne-Grete Kruse – ring 32 57 75 44 eller book en tid online

Bonusinfo til folk med følsomme tandhalse

Har du følsomme tandhalse, kan vi lindre smertelindre under tandrensning med en hurtigt virkende bedøvende gel, der bliver lagt i et tyndt på tandkødet inden vi går i gang.