Tips fra tandplejeren

Behandlinger
Oversigt

5 VEJE TIL AT OPTIMERE DIN TANDBØRSTNING

De fleste mener selv, at de er gode til at børste tænder. Undersøgelser viser til gengæld at over halvdelen af os, ikke gør det ofte eller godt nok til at sikre et sundt miljø i munden.

1. To minutter to gange dagligt
Alt under to minutter er for kort tid til at få rengjort alle flader ordentligt. Du kan ikke nå det hele på hverken 15, 30 eller 60 sekunder. Det er også vigtigt, at du konsekvent børster tænder to gange dagligt. Om morgenen, inden du spiser morgenmad, og om aftenen, som det sidste inden du går i seng.

2. Børst dine tænder som det første om morgenen
I løbet af natten dannes der bakterier på tænder og tandkød, blandt andet fordi spytflowet i din mund er lavt, når du sover. Når morgenmaden rammer bakterierne, dannes der nye forbindelser og syreniveauet stiger. Hvis dine tænder er nybørstede og glatte, når du spiser, mindsker du den skadelige syreudvikling.

3. Vær systematisk, når du børster
Alle husker at børste de synlige fortænder, men kommer ikke altid ind der, hvor bakterierne for alvor har frit slag. Der, hvor du tygger al din mad. Start der, hvor det er sværest at komme til, typisk bagest og på indersiden. Giv dig tid til at børste undermunden helt færdig på både yder- og inderside, inden du skifter til overmunden, eller omvendt. Slut af med tyggefladerne. Du kan også finde et andet system, der passer dig bedre, bare du er sikker på, at du kommer hele vejen rundt.

4. Børst dit tandkød – blidt med cirkulære bevægelser
Bakterier og plak koncentrer sig i bunden af tænderne ved tandkødet. Ved at børste i underkanten og ned på tandkødet sørger du for et sundt miljø i munden og kan aktivt forebygge udvikling af tandkødsbetændelse og paradentose. Børst ikke lodret eller vandret, men i små cirkulære bevægelser. Og børst  ikke for hårdt, overdrivelse kan give skader på gummernes bløde væv og slid på emalje og rodoverflader.

5. Spyt ud, men skyl ikke efter
De fleste skyller automatisk mund, når de er færdige med at børste tænder. Hvis du har et højt bakterieniveau i munden eller ofte har huller i tænderne, kan du forlænge virkningen af flouren i din tandpasta ved ikke at skylle munden, efter du har børstet tænder, men blot spytte ud.  Det er måske uvant, men det virker. Flour forebygger, kontrollerer og stopper huller i tænderne.

Book en tid til et eftersyn hos Anne-Grethe her